Viikonloppu on tullut ja mennyt ja jos tilaisuus suo, kuulu siihen kiinteänä osana grillaus. Itsestäni grillauksessa ehdottomasti tärkeimpinä ovat erilaiset kastikkeet (joihin tässä jatkossa viitataan "sooseilla")  sekä kunnolliset valmistelut.

Soosit pitää tehdä aina päivä pari (ainakin) ennen grillausta. Omasta mielestäni soosit kehittyvät vielä jääkaapissa ja varsinkin tuliset mausteet tulevat paremmin esiin jos tavara viettää aikaa kylmässä. Tee siis kastikkeet viimeistään edellisenä päivänä, niin saat niistä kaiken irti.

Normaalin BBQ-soosiin tulee 2 sipulia, 2 dl kolajuomaa (itse suosin Dr. Pepperiä), 2 rkl worcestershire-kastiketta, 2 dl ketsuppia, 2 rkl viinietikkaa, chilijauhetta (pilkotut ovat luonnollisesti parempi vaihtoehto) ja suolaa. Ensin paistetaan sipulit niin että ne pehmenevät mutta eivät ovat erityisemmin väriä ja sitten vain heitetään muut aineet joukkoon ja keitellään miedolla lämmöllä kunnes seos on halutun paksuista. Helppoa ja takuu varmasti hyvää, tämän jälkeen ei enää halua käyttää valmiiksi marinoituja lihakönttejä.

Toinen yhtälailla hyvä kastike on olut-jalopeno-kastike, ja sen perusperiaate on sama. Tähän tulee muutama (oman maun mukaan) valkosipulin kynsi pilkottuna, 2,5 dl vaaleaa olutta (suosin Budweiseria), 1,25 dl viinietikkaa, 0,5 dl fariinisokeria, 2 rkl worcestershire-kastiketta, 1 rkl suolaa, cayanne-pippuria, chilijauhetta (tai pilkottua chiliä), 100g voita ja jalopenoja viipaleina, pari ruokalusikallista on hyvä määrä. Taas keitellään ja hyvä tulee.

Ennen grillausta laitan kulhoon oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria ja pyörittelen maustamattomat lihat siinä. Oliiviöljyn ansiosta liha ei ota kiinni grillin ritilälle ja suola sekä pippuri tuovat oman lisänsä ruokaan. Grillissä sitten glaseeraan edellämainituilla kastikkeilla. Käännä puolta ja levitän soosia paistetulle puolelle ja toistelen tätä operaatiota. Näin liha ei ole kyllästetty kastikkeella mutta se saa kuitenkin mukavan lisämaun.

Aikaa on vähän rajoitetusti joten en enempää kirjoittele, ensi kerralla vuorossa jotakin munakkaista ja lihan kypsyydestä jos aikaa riittää. Moro!

PS. Mukavaa saada palautetta ja tottakai blogin linkin saa laittaa oman bloginsa linkkilistalle.