Jos haluat keittää perunoita myöhemmin paistettavaksi, älä valitse jauhoista lajiketta. Se ei tule toimimaan. Ja jos haluat tehdä mangorahkaa, osta mangosi puolikkaita sokeriliemessä (siis tölkissä), älä tuoreena hedelmäosastolta, pääset helpommalla. Tänään menussa oli boeuf lyonnaise ja mangorahka.

Voin heti kärkeen suositella kaikille boeuf lyonnaisea, se on aivan uskomatonta ja konstailematonta. Siihen tarvitaan puolikiloa nautaa (ilmeisesti mikä tahansa osa käy), puoli kiloa perunoita, voita, sipuli, valkosipulinkynsi, suolaa, pippuria, viinietikkaa ja persiljaa. Perunat ja liha tulee ensin kypsentää ja leikata pienemmiksi, itse leikkasin perunat (tai olisin leikannut jos ne olisivat olleet keittämisen jälkeen vielä siinä kunnossa) ja keittolihan kimpaleet ohuiksi suikaleiksi (noin puoli senttiä, sentti per siivu). Samalla voi pieniä sipulin. Sitten vaan paistetaan ensin perunat värikkäiksi ja otetaan pois, sitten sipulit pehmeiksi (mutta ei värikkäiksi) ja otetaan pois ja lopuksi lihat ruskistetaan nopeasti. Kun lihat on ruskistettu, heitetään perunat ja sipuli joukkoon, murskataan valkosipulinkynsi sekaan ja lorautetaan ruokalusikallinen viinietikkaa vielä mukaan. Lopuksi koristellaan persiljalla ja voilá, bouef lyonnaise on valmis.

Ranskan pyttipannu on todella hyvää eikä mitenkään vaikea valmistaa. Aikaa se voi viedä (lähinnä tuo lihan kypsennys), mutta jos jääkaapissa sattuu lojumaan valmiina jotain naudanlihaa, voi sitä käyttää hyvin tähän. Silloin ruoanlaittoon ei kulu aikaa kuin puolisen tuntia (plus perunoiden kypsennyt) eikä keittiössä tarvitse kikkailla koko iltaa. Naudassa lyonelaisittain (näin se varmaan suomennetaan) eniten viehättää kuitenkin samanaikainen konstailemattomuus ja arvokkuus: se on kuin pyttipannua mutta kunnon liha tekee siitä ehkä hieman tyylikkäämmän. Myös viinietikan käyttö, joka ei minulle ole aiemmin juuri tullut mieleen, on ehkä sellainen niksi jota voi käyttää esimerkiksi tavallisen pyttipannun kanssa.

Mangorahka olikin sitten huomattavasti ärsyttävämpi kokemus. Voin aivan suoraa sanoa etten ole ihan hetkeen kuorimassa ja pilkkomassa mangoja, se on todella ärsyttävää touhua. Tähän tarvitaan kolmesta neljään mangoa, 2dl kermaa, 250g maitorahkaa, sokeria, vanilliinisokeria, sitruunamehua ja suklaarouhetta koristeluun. Ensin kuoritaan ja pienitään mangot sen kokoisiksi kuin tykkää (nakita tähän hommaan joku jos vain mahdollista on), itse pidin palat isoina. Sitten vatkataan kerma vaahdoksi, lisätään rahka ja mangopalat, sokerit ja sitruunamehu. Hyväähän tämä on, ei siitä pääse mihinkään, mutta mangojen kanssa puljaaminen ottaa aivoon. Kuorittu mango on käsissä jumalattoman liukas ja jos ei ole koko ajan tarkkana, on veitsi sormissa aivan varmasti. Harkitse siis tarkkaan josko vaikka haluatkin ostaa purkkimangoja.

Että tämmöistä tänään, ei kai tässä mitään.

PS. Olen saanut kommentin, kiitos siitä. Kuvia on kyllä ollut meininki laittaa mutta en ole vain muistanut. Sillälailla, koitan muistaa.